Borek Sipek

Sipek, born 1949 in Prague, wanted to be an architect or a chef and has almost become both: he is an expert architect and an excellent cook. He began by studying interior design at the school for Arts and Crafts in Prague (1964-68), then moved to Hamburg where he studied architecture. He also turned his attention to theatre, stage design and philosophy and forgot about architecture for a while to concentrate on theory because he wanted to be an art and design critic. After his philosophy study in Stuttgart he was an assistant professor at the Institute of Industrial Design at the Hannnover University (1977 -79) and in 1979 graduated at the Technical University in Delft, The Netherlands.

Sipek's first commission was by his sister in 1983 to design her house in Hamburg which lead to an honourable mention for the 'German Architecture Prize' and acclaimed him international recognition. This was also the year he moved to Amsterdam and opened his architecture and design studio. In 1989 he received the highest Dutch design award: 'Kho Liang le Prize'. A few years later (1993) Sipek received the Prins Bernhard Fonds prize for Applied Arts and Design, the prize money - $50.000 - he used for the restoration of 'the Castle' in Prague. Appointed by President Václav Havel as architect Sipek was in charge of the 'Castles' restoration, which he co-ordinated from his Prague architecture and design studiO.

Following his passion as a cook he opened in 1999 a design shop including a Thai/Japanese restaurant in the centre of Prague named the Arzenal. This is now the city where he lives.

Work is included in the collections of the following museums:
Museum of Modern Art in New York, US. Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Switzerland. 'Kunstmuseum' in Düsseldorf, Germany. 'The Stedelijk Museum' , in Amsterdam, The Netherlands. Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam, The Netherlands. Museum for Decorative Arts in Lyon and Paris, France. Museum for Decorative Art in Prague, The Czech Republic. The Corning Museum of Glass in New York, US. The Hague Municipal Museum, The Netherlands. Design Museum in London, United Kingdom. Denver Art Museum in Denver, US. Het Kruithuis in Den Bosch, The Netherlands.

Designed objects for:
Cleto Munari, Driade Spa, Maletti, Sawaya & Moroni in Italy Leitner, Wittmann in Austria. Vitra in Switzerland. Sèvres in France Anthologie Quartett, Süssmuth in Germany, Steltman Collection in The Netherlands, Ajeto, Arzenal and Novito in the Czech Republic.

 

Biography of Borek Sipek

1949 Born in Prague
1964-1968 Furniture Design course at the School for Arts and Crafts in Prague
1968 Moved to Hamburg
1969 Architecture course at the High School for Art in Hamburg
1973 Philosophy course in Stuttgart
1977-1979 Scientific assistant at the Institute for Industrial Design at the University of Hannover
1979 Graduation in architecture at the Technical University of Delft
1979-1983 Lecturer in design-theory at the University of Essen, Germany
1983 Honourable mention for German Architecture Prize for design of house 'Sipkova', Hamburg
1983 Moved to Amsterdam and founded his architecture & design studio
1987 Solo exhibition at Musée des Arts Décoratifs in Lyon
1989 Awarded the Kho Liang I prize for design
1990 Senior lecturer in Architecture at the Prague Academy of Applied Arts
1990 Solo exhibition at Steltman Gallery, Amsterdam, The Netherlands
1991 Solo exhibition at 'The Stedelijk Museum', Amsterdam
1991 Awarded 'La Croix Chevalier dans L'Ordre des Arts etdes Lettres' by the French Government
1992 Appointed as Court Architect in Prague by President Vaclav Havel
1992 Solo exhibition at the 'Vitra Design Museum' in Weil am Rhein, Switzerland
1993 Solo exhibition at the Museum for Decorative Arts in Prague
1993 Awarded the 'Prins Bernhard Fonds' prize for Architecture and Applied Arts
1993 Works at various architectural projects:
'Museum Het Kruithuis' in Den Bosch, The Netherlands. Karl Lagerfeld boutique on Faubourg Saint Honoré in Paris. Private houses in The Netherlands and Germany. Opera House in Kyoto. 62 Apartments for the municipality of Apeldoorn, The Netherlands. Facade for departmentstore 'Komatsu' in Tokyo, Japan
1996 Solo exhibition at the Denver Art Museum
1998 Solo exhihition at the Národni Muzeum (The National Museum) in Prague
1998 Appointed as Professor Design at the University of Applied Arts in Vienna

Borek Sipek is in 1949 geboren in Praag. Hij volgde er een opleiding tot meubelontwerper. In 1968 verliet hij zijn land en vestigde zich in Duitsland. Hij studeerde architectuur in Hamburg en filosofie in Stuttgart. In 1979 promoveerde hij in Nederland aan de Delftse Technische Hogeschool tot doctor in de technische wetenschappen. In 1983 verhuisde Sipek naar Amsterdam, waar hij een studio voor architectuur en vormgeving oprichtte.

In 1983 kreeg hij zijn eerste officiële erkenning als architect: een eervolle vermelding van de Deutsche Architecturpreis voor het huis dat hij ontwierp voor zijn zus Stanislava Sipkova. Door het uitblijven van architectuuropdrachten legde Sipek zich toe op het ontwerpen van glaswerk, meubels en andere gebruiksvoorwerpen. Zijn ontwerpen werden al vlug ontdekt door toonaangevende designtijdschriften en hij verwierf een internationale bekendheid. Men prees zijn eigenzinnige vormgeving die gezien werd als het resultaat van een zeer persoonlijke visie.

De functionaliteit die in deze eeuw hoog in het vaandel van de ontwerpers wordt gevoerd, is voor Sipek een relatief begrip. Het is geen doel maar één van de aspecten die aan de basis van een ontwerp liggen. Veel meer waarde hecht hij aan de eigenschap van het object emoties te kunnen oproepen. De zintuigelijke ervaring en niet de intellectuele beoordeling neemd derhalve in zijn werk een prominente plaats in.

Zijn eerste architectuuropdrachten in Nederland waren kleinschalig : de inrichting van een ontvangstruimte in het Rotterdamse World Trade Center (1987) en de verbouwing en inrichting van de coffeeshop Daybreak (1989) in Amsterdam. Met het groeien van Sipeks reputatie als vormgever namen ook zijn architectuuropdrachten toe. Tot zijn meest recente werk in die richting behoren de verbouwing van een winkelgalerij en fotowinkel in Gulpen (1993) en van de winkel van modeontwerper Karl Lagerfeld in Parijs (1994).

In 1989 kende het Amsterdamse Fonds voor de Kunst aan Sipek de Kho Liang Ie-prijs toe. In haar rapport karakteriseerde zij Sipek terecht als een "vormgever van de emotie". Een tweede belangrijke Nederlandse prijs, die hij in 1993 ontving, is de Prins Bernhard Fonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst. Het bedrag dat aan deze prijs is verbonden, 100.000 gulden, wordt op uitdrukkelijk verzoek van Sipek aangewend voor de restauratie van de Burcht in zijn geboortestad Praag. In 1992 heeft president Vaclav Havel van de Tsjechische Republiek hem als architect aangesteld voor de renovatie van dit complex, deels middeleeuwse gebouwen. Momenteel woont en werkt Sipek in Nederland en in Tsjechië waar hij, naast zijn werkzaamheden aan de Burcht, les geeft als hoogleraar architectuur aan de Praagse Academie voor Toegepaste Kunsten.

Biography Borek Sipek